Вебкафе

Знаете ли зошто авионите се бели?

Според информациите од Меѓународната асоцијација за авио транспорт, во текот на минатата година се извршени 3.77 милијарди летови.

Оваа бројка покажува дека бројот на летови е дуплиран во однос на периодот од пред 12 години.

Како што може да забележеме скоро сите авиони се бели, а многу луѓе не знаат зошто е тоа така.

Исто како што е случајот со белите маици, белата боја има термална предност која се користи и за авионите. Белата боја ја рефлектира сончевата светлина и скоро целата светлина која паѓа на него, додека другите бои абсорбираат одредена количина на светлина. Белата боја го спречува прегревањето на авионот, а поради таа боја тој и полесно се лади.

Постојат и безбедносни причини, бидејчи на белите авиони лесно е да се воочат пукнатините и вдлабнатините.

Исто така, белата боја е подобра и визуелно, бидејќи полесно може да се забележе во случај на несреќа.

Најпопуларно

To Top