Актуелно

Земјоделските производи со намален откуп и продажба


Откупот и продажбата на земјоделски производи во првиот квартал годинава се намалени за 14,2 процента во однос на истиот период од минатата година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано намалување за 30 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство има зголемување за 50,6 проценти.

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е регистрирано кај: житата, градинарските и фуражните растенија, овошјето, алкохолните пијалаци, добитокот и живината и јајцата, а намалување кај индустриските растенија, млекото и млечните производи и рибата.

Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува намалување во јануари и февруари, додека во март е забележано зголемување, објави Државниот завод за статистика.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top