Научна реалност

Запознајте ја новата „сестричка“ на планетата Земја


Научниците чија задача е пронаоѓање на нови егзопланети периодов имаат полни раце работа.

Откриена е нова егзопланета со неколку интригантни карактеристики – таа орбитира околу GJ 536, ѕвезда од типо црвено џуџе, која се наоѓа на 32.7 светлосни години далечина од земјата. Таа е наречена супер-Земја поради нејзината големина – таа класификација ја добиваат планетите кои имаат маса еднаква или 15 пати поголема од онаа на земјата. Конкретно, GJ 536 b има маса за 5 пати поголема од Земјата.

Научниците исто така откриле дека орбиталниот период на планетата е помалку од 9 „наши“ дена, бидејќи се наоѓа на 0.06661 AU растојание од матичната ѕвезда. Инаку, една AU (astronomical unit/астрономска единица) е растојанието помеѓу Земјата и Сонцето.

Сите овие податоци се добиени благодарејќи на инструментите HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) и HARPS-N.

Светлината на црвеното џуџе и близината на планетата до него ги прават овие објекти идеални кандидати за преносна спектроскопија – техника која научниците ја користат да ја истражат хемиската композиција на атмосферата на некоја планета, базирано на начинот како светлината од ѕвездата навлегува во неа.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top