Авто мото

Volvo го лансира Vera, првиот автономен камион на светот

Првото автономно товарно возило, кое ќе може да сообраќа без присуство на возач, излегува од производниот процес на гигантот Volvo.

Камионот Vera стигна како засилување во товарниот сообраќај, а како прва задача треба да превезува контејнери од логистичкиот центар до терминалот на пристаништето во Гетеборг.

Од Volvo тврдат дека Vera може да превезе големи количества товар за кратки делници и има прецизно маневрирање. Вози со брзина од 40км/час и засега е под надзор од контролна кула.

Advertisements
To Top