Актуелно

ВИДЕО: Песна за Александар Македонски, пеена во Бобоштица, Корчанско!


Уште еден доказ дека во македонската национална свест останал врежан ликот на Александар Македонски.  Познатиот македонски активист во Албанија Васил Стерјо и професорката Наде Проева од една старица Македонка од село Бобоштица, Корча во денешна Албанија слушаат и запишуваат песна за Александар Македонски.

Ова е само уште еден во низата докази дека во Македонија (и тоа не само во нашиот дел) одамна се негувал ликот на Александар Македонски во народното творештво, и е уште една шлаканица на сите оние кои тврдат дека Македонија кон античкото минато се свртела само во последниов период.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top