Advertisements
Нобел

Вечна дилема: Дали лаптопот треба да се исклучува од полнач кога е полна батеријата?

Ова прашање е една од „вечните дилеми“ поврзани со технолошките производи кои станаа неизбежен и неодминлив дел од нашето секојдневие и без кои голем дел од луѓето ширум цел свет буквално не можат да функционираат и опстојат. И да, веднаш ќе ви кажеме – точен и дефинитивен одговор на ова прашање не постои.

Според тестирањата на батеријата на лаптопите, ако вашиот уред е постојано на полнач, тоа ќе ги намали неговите можности. Освен тоа, покачената температура што е резултат на самото полнење на батеријата, ѝ штети на електрониката, па затоа некои препорачуваат да ја извадите батеријата од лаптопот и тој постојано да ви биде „на кабел“.

Ова, сепак не е возможно кај некои нови лаптопи, бидејќи батериите се запечатени во куќиштето за да се намалат нивната тежина и нивните димензии.

Acer препорачува да се вади батеријата секогаш кога е тоа можно, а HP препорачува лаптопот барем две недели постојано да се полни, без престан. Dell тврди дека нема никаков проблем ако ви е лаптопот постојано на полнач, а според Apple идеално е да се полни и да се остави да се испразни батеријата.

Бидејќи нема конкретен одговор, најдобра опција е самите, според вашиот лаптоп да решите дали ќе ја чувате батеријата на полнач или да ја извадите. Или да се придржувате до советите на производителот на вашиот лаптоп.

Advertisements

Најпопуларно

To Top