Живот и здравје

Вафли, класични и американски палачинки: Разликата е во овие состојки

Тестото за палачинки може да биде подготвено на многу начини, а и лесно во него се додаваат и други елементи. Како и да е, сеуште постои разлика помеѓи вафлите, нормалните палачинки и американските палачинки.

Денес палачинките се јадат секаде низ светот, а имаат и интересни имиња. Кај вафлите, класичните и американските палачинки разлика се забележува во начинот на припрема, додека тестото е скоро исто.

Класични палачинки

Кај нас најпопуларни се овие класични палачинки кои уште ги нарекуваат и „crepes“ палачинки. Овие палачинки се прават од пченично брашно, јајце и млеко. А некои додават и минерална вода во нив.

Се подготвуваат така што течната смеса се тура врз загреано тавче. Се нанесува на целата површина со цел да биде танка и широка.

Во светот се менува начинот на подготовка. Во Франција овие палачинки се изразито танки. А во Русија се додава и квасец, а во Англија се печат наместо да се пржат. А исто се разликува и содржината со која ќе се наполнат овие палачинки.

Белгиски вафли

Вафлите потекнуваат од Белгија, популарни се од 13- ти век, и постојат многу начини на подготовка.

Со обзир на тоа дека се јаделе и подготвувале од луѓе од сите економски категории, вафлите можат да се најдат во различни облици и содржина. Посиромашните користеле јачменово брашно и ставале шеќер на нив. Додека богатите користеле и јајца, масло, шеќер и мед. Во некои земји обликот бил во форма на коцка, но можеле да се сретнат и како палачинки. Начинот на печење порано бил многу комплициран, денес има машини во кои само го ставате тестото и тие ќе го приготват наместо вас.

A post shared by Alena Shuvalova (@shuvalya) on

Американски палачинки како алтернатива за класичните

Американците одлучиле смесата за палачинки да ја прилагодат на свој начин. Па така во смесата за обични палачинки додаваат нови состојки. Покрај брашно, шеќер и јајца кај нив се додава масло и прашок за пециво. Американските палачинки треба да бидат дебели и подолго се печат. Смесата треба да биде доволно густа за да не се распореди низ тавата. Треба да внимавате тавата да не биде премногу загреана, едната страна е готова дури тогаш кога ќе ги снема меурчињата. Се служат со разни сирупи, мед, свежо овошје и слично.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top