Живот

Што се случува со организмот ако не запалите цигара во наредните 8 часа?

Повикувајќи се на податоците од истражувањата, просечниот пушач во текот на денот консумира 13 цигари, а тоа е повече од доволно за озбилно да се загрози вашето здравје, но и буџетот.

ОД друга страна, ако престанете со пушење, повеќе ќе уживате во вкусна храна, ќе ја подобрите кондицијата, забите, кожата, а ќе бидете и побогати.

Исто така се намалува и ризикот од рак.

Доволно е да видете што ќе се случи со вашето тело само неколку часа откако ќе ги оставите цигарите.

Погледнете:

  • 8 часа без цигари, нивото на никотин и јаглерод моноксид во крва ќе се преполови, а нивото на кислород се враќа во нормала.
  • Ако издржите цел ден без цигара, го зголемувате нивото на нервозаи стрес, но тоа е почеток на откажувањето.
  • После два дена без цигара, јаглерод монокосидот ќе биде отстранет од вашето тело, а белите дробови ќе функционираат нормално.
  • Три дена покасно, дишењето ќе биде полесно и ќе се зголеми нивото на енергија во телото.
  • После 2 недели без цигара се подобрува циркулацијата и поминуваат веќе најтешките моменти за откажување.
  • За 3 месеци ќе се зголеми работата на белите дробови за 10%.
  • За година дена, ќе го преполовите ризиокот за добивање опасни болести.
loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top