Живот

Што е поефикасно кај децата, наградата или казната?


Истражувањето кое го спроведиа психолозите на медицинскиот факлутет во универзитетот во Вашингтон докажа дека казната е сепак поефиксна од наградувањето кај детето.

Во еден едноставен експеримент научниците на испитаниците им давале казни или награди откако ќе донеселе одредени одлуки за да видат какво влијание ќе има тоа на дететето, односно дали повторно ќе го направи тој избор. Студијата покажала дека наградата ги прави склони да го повторат истиот избор. Тие што добиле казна имаа помалку веројатно дека повторно ќе го направат тој избор.

Според зборовите на психолозите, казните имаат многу поголемо влијание врз мозокот на децата. Од перспективата на еволуцијата, луѓето имаат тенденција да избегнуваат казни или опасни ситуации.

Доктор Купанек во една реченица многу сликовито ги објасни резултатите. Родителите мислат дека е еднакво ефикасно и казната и наградата, односно давање 1 евро кога ќе направи нешто добро и одземање на 1 евро кога ќе направи нешто лошо, но сепак не е исто.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top