Вебкафе

Санта од над 1 трилион тони мраз се отцепи од Антарктикот (видео)

Изгледот на Антарктикот е неповратно изменет, соопштија денес истражувачите од британскиот универзитет Свонси.

Се проценува дека ледениот брег има маса од ијлада милирајди тони, и е еден од најголемите брегови што се одвоил од јужниот пол.

Одвоеното парче има површина од 6.000 квадратни километри, што е околу четири пати поголема површина од онаа на Лондон, или  25 пати поголема површина од Скопје.

Ледениот брег се одвоил од ледениот гребен Ларсен Ц.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top