Видео

Ретко видео од култните Мизар од ’80-те години

Ретка видео снимка на оригиналните членови на култната македонска музичка група од југословенскиот „темен бран“, Мизар, иницијално формирана во 1981 во Скопје, во состав: Горазд Чаповски (гитара), Ристо Вртев (вокал), Илија Стојановски (бас гитара) и Панта Џамбазоски (тапани).

Името на групата, Мизар, на арапски јазик значи, ѕвезда водилка која на патниците им помага да не се загубат во пустината.

Нивниот прв албум со истоимен наслов како името на групата, „Мизар“, се смета за еден од најдобрите музички албуми во балкански рамки.

Во овој спот се појавува легендарниот вокал на „Мизар“, Горан Таневски.

Advertisements
To Top