Актуелно

Првата полицајка на Велика Британија до ЕУ странците: Одете си во вашите матични земји


Британското Министерство за внатрешни работи ги предупредува граѓаните на ЕУ кои се во центрите за задржување дека треба да ја напуштат Велика Британија, за да „избегне да не се претворат во проаднати и сиромашни”, пишува „Гардијан”. Весникот коментираше дека владата го зајакна својот тон кон граѓаните на ЕУ.

Во писмото на Владата, напишано од името на министерот за внатрешни работи, Амбер Руд, преку весникот „Обзервер”, исто така се советуваат граѓаните на ЕУ дека треба да размислат за напуштање на Островот, бидејќи имаат ” право слободно да патуваат во ЕУ и можат да го посетат , живеат, учат и во повеќето случаи работат во која било земја на ЕУ “.

Во писмото, кое е со датум од 18 октомври и е подготвено од вработените од одделот за имиграциони прашања кон Министерството, се вели уште дека е одбиена молба за итно сместување на романски државјанин, кој е во притвор. Властите наведуваат дека тој треба да побара друга држава.

Вие можете да избегнете да се претворите во сиромашни ако се вратите во Романија или друга земја-членка, каде што можете да добиете пристап до сите ваши права утврдени во Европската конвенција за човекови права , се појаснува во писмото.

Притвор и присилната протерување на државјани на ЕУ од Британија нагло се зголемило по Брекзит, што предизвика критики дека Министерството за внатрешни работи намерно цели кон граѓани од ЕУ како дел од “непријателската средина”.

Според податоците, 5.301 луѓе биле протерани од островот за една година ,до јуни 2017 година.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top