Вебкафе

Прва држава во светот која го исклучи FM радиото: Норвешка премина на DAB

Со завршувањето на трансферот на дигитално радио (DAB), и покрај несогласувањата, Норвешка стана првата светска држава која го исклучи националното емитување на FM.

Во согласност со претходно усвоен распоред, најсеверните региони и територијата Свалбард на Арктикот преминаа на дигитално радио, соопшти радиската група Дигиталрадио Норге.

Префлањето на дигитално радио почна на 11 јануари. Со тоа се добива подобар квалитет на звукот, зголемен број канали и повеќе функции за осумпати пониска цена на дифузијата.

Таа технологија е критикувана поради технички проблеми, недоволна покриеност на територијата на државата и високата цена за корисниците кои мора да купат нови приемници или адаптери по цени од 100 до 200 евра.

Таква промена во следните месеци се очекува во Швајцарија, Данска Британија и други држави.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top