Живот

Педијатрите порачуваат: Родители, стимулирајте ги бебињата да лазат

Родителите треба да ги поттикнуваат децата да лазат, бидејќи времето кога бебето почнува со лазење, начинот на кој го прави тоа и колку долго го прави, дава специфичен увид како е организиран неговиот мозок.

На шест месеци возраст бебето треба да почне да се обидува да лази. Но, можно е во следните три месеци да не научи да лази.

Педијатрите наведуваат дека некои бебиња никогаш не лазат во права смисла на зборот односно само едната нога ја движат, а другата ја влечат.

Има и бебиња кои едноставно ја прескокнуваат фазата на лазење и веднаш почнуваат со одење, но лазењето има позитивни страни. Лазењето им помага на бебињата да ги зајакнат нозето за подоцнешното одење, но и помага во подоцнежното учење.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top