Научна реалност

Отворена најстрмната искачница: Швајцарското чудо се градеше 14 години! (видео)

Конструирани се посебни цилиндрични кабини, а така патниците можат да стојат исправено. Подовите се навалени и се прилагодуваат на стрмните падини додека искачницата се качува на 110 метри висина со оддалеченост од 100 метри. Пругата се движи од градот Швиц и води до алпското село Стоус до кое нема пристап со автомобил.

Изградбата на жичарата траела 14 години, две години подолго од предвиденото, а цената била скоро 52 милиони швајцарски франци.

Иван Стеинер креаторот на пругата изјавува дека се сите горди поради завршениот проект.

Се очекува оваа искачница (фуникулар) да стане уште една голема туристичка атракција во Швајцарија.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top