Екстра

Најмладиот остров на светот: Стар е само 2 години и може да ги открие сите тајни на Марс


Хунга Тонга Хунга Ха’апаи е остров кој се наоѓа на околу 30 километри југоисточно од Фонуафо’о островот, каде живее нацијата Тонга. Станува збор за најмладиот остров на светот.

Најмладиот остров на светот е настанат благодарение на пацифички подводен остров во 2015 година. Се наоѓа меѓу два Тонга острови и по нив го доби името. Вулканот е дел од активниот вулкански лак на Тонга Кемардец островите, кој се протега во правец север-североисток на Нов Зеланд до Фиџи.

Вулканот лежи на околу 100 километри над доста активна сеизмичка зона. Магмата се формира кога две тектонски плочи работат заедно под висока температура и притисок, а вжештените карпи се принудени да избијат на површината од океанот.

Научниците објаснуваат дека овој се формирал со месеци, но дека тој процес и понатаму трае. Тие сметаат дека на Марс постојат слични творби како што е најмладиот остров на светот.

Се верува дека овој остров може да помогне да се откријат некои тајни кои ги крие „Црвената планета“.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top