Advertisements
Видео

Најбрзото копнено животно на планетава во полн сјај и елеганција на 102 км/час

Се вика гепард, од родот на големите мачки. Го има во поголемиот дел од Африка и делови од Блискиот Исток. Тој е единствениот преживеан член на родот Acinonyx.

Може да трча побрзо од било кое друго копнено животно – достигнува брзина од 112 до 120 км/ч во мали замави до 500 метри. Од нула до стотка на час „развива“ за неверојатни пет секунди.

The world’s fastest land animal in all its glory from r/Damnthatsinteresting

Advertisements
To Top