Живот

Исхраната богата со риба, ја зголемува интелигенцијата кај децата


Децата кои јадат риба, барем еднаш неделно спијат подобро и на тестовите за интелигеницја добиваат во просек по 4 бода повеќе.

По истражување спроведено од Универзитетот во Пенсилванија, добиени се резултати кои покажуваат поголема интелигениција кај децата кои јадат риба. Испитувањето било извршено врз 541 дете, а децата кои јаделе риба еднаш неделно добивале во просек по 4 бода повеќе од оние кои не јадат или многу ретко јадат.

Покрај тоа, зголеменото конзумирање на риба, било поврзано со помали пореметувања на сонот.

Експертите велат дека постојат се повеќе и повеќе докази дека исхраната богата со риба е добра за здравјето. Па со тоа би требало и повеќе да се рекламира таквата исхрана.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top