Нобел

Холандски архитекти проектираа кристално чудо од зграда!


Холандската архитектонска компанија МВРДВ, во обид да ја спои традицијата со модерниот стил, проектираше 6500 метри квадратни голем објект кој се нарекува Мајлстоун, а ќе никне во германскиот град Еслинген.

Зградата е препознатлива по својот „кристален камен“ и изгледа скоро прозирно, а навечер изгледа како некој вид светилник. Деловите од зградата ќе бидат „турнати“ према внатре, а некои и потполно отстраните, па така ќе има и шуплина во средината.

A post shared by MVRDV (@mvrdv) on

Од МВРДВ велат дека зградата ќе биде ревулуционерен потег на тоа подрачје. Фасадата ќе сдржи и пикселизирана мапа со можност за скенирање на QR кодови. Користењето на стаклата ќе го спречат прегревањето, а фотонапонските келии ќе генерираат енергија.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top