Актуелно

НЕВЕРОЈАТНО: Германија им плаќа на жителите за да трошат струја!


Многу Германци празниците ги поминаа на отворено, надвор од своите куќи, на скијање или плажите во странство, а поголем број од фабриките не работеја. Поради сето ова побарувачката за струја паднала, а производството, истовремено било големо.

Експертите објаснуваат дека исклучувањето на системот за производство е поскапо отколку трошењето на струја.
Ова не е невообичаено за држави кои забрзано ги развиваат обновлилвите извори на енергија, а Германија во изминатите неколку децении вложила околу 200 милијарди евра, најмногу во енергија на ветер и сонце.

Проблемот е во тоа што технологијата на експлоатација на обновливи избори се равива многу побрзо од технологијата на нивно складирање која претставува слаба карика.

Бројни експерти предупредуваат дека проблемот со складирање енергија нема лесно да се реши во неколку наредни децении.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top