Вебкафе

Еве зошто чувствуваме струја кога ќе допреме некој предмет!

Во зимскиот период ви се чини дека ве фаќа струија скоро секој пат кога ќе ја допрете кваката од вратата или некој друг предмет, но за сета среќа постојат некои работи со кои можете ова да го сведете на минимум.

Еден од главните виновници за ова е статичкиот електрицитет. Меѓутоа, што е статички електрицитет?
Статичкиот електириците се однесува на збирање електричен напон на површните предмети во основа кога електорните се помрднуваа од една на друга површина преку контактот.

Ако и двете површини се изолатори, тоа ќе создаде електричен напон.

Во домот и на работа постојат многу изолатори како што гумените џонови од нашите патики и чевли, теписите, волнените џемепери и памучните чорапи. Кога одиме по тепихот, нашето тело создава напон кој не може да биде ослободен бидејќи на нозете носиме чевли кои се изолатори.

Сивиот воздух е исто така изолатор, па затоа статичкиот електириците е најпристапен во текот на сувите зимски месеци.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top