Advertisements
Актуелно

Џолев негира постоење на реваншизам во прераспределбата на Панчевски

Новоименуваниот претседател на кривичниот суд, Иван Џолев, во изјава за „Макфакс“ вели дека распоредувањето на експретседателот на судот, Владимир Панчевски, во одделот за прекршоци не е реваншизам.

Една од причините е Панчевски да се тргне од предметите на СЈО бидејќи во серија јавни настапи истапувал против обвинителството на Катица Јанева, а постапките на ова обвинителство се во тек.

Втората причина, како што вели Џолев, е дека дел од судиите што беа делегирани да судат во кривичниот суд во одделот за прекршоци од други судови си заминале во своите матични судови и останале повеќе од 3.000 прекршочни предмети по кои треба да се постапува и, според новиот претеседател на судот, постои опасност дека може да застарат.

„Одлуката апсолутно не е реваншизам. Едноставно, условите во судот се сменети. Недостигаат многу судии во одделот за прекршоци, но одлуката е и поради пристрасноста на Панчевски, која сметам дека е пречка доколку биде оставен во одделението каде што бил распореден“, вели Џолев. Сепак, одлуката не е правосилна. Судијата Панчевски има право на жалба во рок од 3 дена до Врховниот суд.

Advertisements
To Top