Актуелно

Деца живеат во ужас од ѓубре – што се случува на депонијата „Буково“?!

„Депонија Буково, на пат Охрид – Ресен. Тука живеат и деца, без струја, без вода, без покрив над главата и деца кои никогаш не биле на училиште. Живеат во ѓубре. Едно братче и сестриче живеат сами во шатор, затоа што мајката ги напуштила.

А, животните ги земаат, ги врзуваат и дозволуваат да доаѓаат ловџии и да се вежбаат на нив“.

Со овој статус и споделените слики, од кои дел ви ги пренесуваме тука, преку социјалната мрежа Фејсбук е алармирана македонската јавност за ужасните услови и фрапантно тажната судбина на двете дечиња кои се фотографирани кај охридската депонија.

Со означување на фотографиите и самата објава се алармираат и повикуваат да дејствуваат највисоките надлежни органи со цел дечињата веднаш да се згрижат на човечки услови за живеење.

А ние се прашуваме дали општествено-социјалното дно во кое живееме (а кое веќе се наоѓа високо над нашите глави, па ние му доаѓаме како поголемо дно од самото тоа) има крај? Очигледно не.

Advertisements
To Top