Научна реалност

Дали ова е доказ дека под површината на Месечината има вода?

При истражувањето и проучувањето извршено врз 13 лунарни метеори пронајдени во северозападна Африка, д-р Масахиро Кајама од универзитетот Тохоку во Јапонија кај еден од нив детектирал моганит – форма на силиконски диоксид кој единствено се формира во присуство на алкална вода (во пукнатините на карпите) и кој бил откриен во 1976-та.

Моганитот го има во 77% од метеорот наречен NWA 2727, што значи дека таму каде што тој бил формиран имало значителна количина на вода.

 

Кајама и ко-авторите на студијата објаснуваат дека водата била „испорачана“ на Месечината преку астероиди и комети богати со неа пред околу 3 милијарди години, кога на нејзината површина постоела во течна форма. Течноста евентуално навлегла под површината и се изладила, останувајќи заробена во лунарните карпи. Подоцна, кога некој астероид или комета удирал во површината на Месечината, карпите полни со меганит се исфрлале во Вселената, а некои од нив слетале на Земјата во вид на метеорити.

Кајама проценува дека повеќе од 0.6% од материјалот под површината на Месечината е воден мраз, за кој тој се надева дека е доволна количина за да се откопа без потреба да се дупчи во потрага по вода подлабоко во Месечевата кора – доколку некогаш дојде до потреба за тоа, на пример кога би се создала човечка колонија на Месечината.

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top