Живот

Дали недостатокот на желба за секс кај жените е наследен и што влијае на тоа?


Веројатно секоја се случило некогаш едноставно да нема еднаква желба за секс. И додека некои луѓе имаат порив за секс секој ден, дури и по неколку пати дневно, други сексот го сметаат за споредна работа во животот.

Можеби тоа е така бидејќи немате исто ниво на либидо, односно не сте еднакво напалени. Многумина зборуваат за тоа што всушност е нормално ниво на напаленост, додека други тврдат дека такво нешто не постои. Сепак, нашата желба за секс, тврдат научниците, не е наследна. Но, затоа постојат низа фактори кои влијаат врз неа.

Сето тоа е поради хормоните

Доктор Рајан Пастернак вели дека нашето ниво на напаленост зависи од различни фактори. „Напаленоста е од индивидуална природа и зависи од комбинација од биологија, неврологија, психологија и социјална интеракција“. Поточно, станува збор за ниво на тестостерон и допамин, а тие повремен растат и паѓаат.

„Нивото на хормоните зависи од јајниците, адреналинот и ективноста на ензимите кои се наоѓаат во ќелиите низ телото и кои можат естрогенот да го претворат во тестостерон. Токму хормонот тестостерон игра важна улога за женското либидо“, вели доктор Мајкл Ингбер од Центарот специјализиран за женско здравје.

Ова е само една од причините зошто кога жените пијат контрацепциски пилули може да дојде до намалена желба за секс. Имено, апчињата во себе немаат тестостерон, па се намалува либидото, а истото се случува и кај антидепресивите кои го намалуваат нивото на допамин во мозокот. Ако некоја жена ја загрижува недостатокот на желба за секс, може да се посоветува со својот гинеколог.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top