Advertisements
Нобел

Дали би купиле „смартфон“ со 16 камери?

Откако LG го претстави својот V40 ThinQ со пет камери, многумина сметаа дека тоа е веќе претеризам, но корејската компанија очигледно не само што не мисли на иста линија, туку реши да отиде и чекор (или неколку чекори) понатаму.

Зошто? Бидејќи веќе работат на „гаџет“ со дури 16 камери кои би ги распоредиле во мрежа од 4х4 леќи.

Намерата им е да дизајнираат камера која би снимила еден кадар од различни агли, што ќе овозможи 3D снимање и манипулација со фотографијата. Еден од примерите за таква манипулација би било поместувањето, ротирањето или бришењето на лица и предмети кои се наоѓаат во кадарот.

Освен тоа, би можеле да комбинирате различни делови од повеќе фотографии и склопување на една совршена.

Моментално станува збор само за патент и не е познато дали и кога LG ќе лансира таков паметен телефон на пазарот. Но, судејќи според трендовите (Samsung има „смартфон“ со 4, а Nokia со пет леќи), не би не изненадило ако од LG се одлучат да го направат овој чекор (или неколку чекори) подалеку од споменатата конкуренција.

Или предалеку.

Advertisements

Најпопуларно

To Top