Живот

5 болести кои може да ви ги пренесат само родителите


Медицината толку многу напредна што само со тестови може да откриете кои болести може да ги наследите или да ги пренесите на децата.

Постојат некои болести кои родителите ненамерно ви ги пренесуваат, и вие не би можеле да бидете исклучок затоа што се во вашата ДНК. А потоа вие ги пренесувате на вашите деца.

Доколку знаете со кои болести сте соочени, може да одите на редовни контроли со цел да избегнете фатални последици. А за да знаете на што сете излошени мора да направите одредени тестови. Но тоа што имате генетски предиспозиции не значи дека сигурно ќе заболите.

Срцеви болести

Знаеме дека здравиот начин на живот ги смалува шансите за срцеви болести. Оние кои имаат генетски предиспозиции за оваа болест, а одлучиле да водат здрав живот ги намалуваат шансите за околу 50%.

 

Пролипи на црева

Со запознавањето на тоа кој од вашето семејство имал полип на црева ќе ја намалите шансата за смрт од рак на црева. Тие може да се развијат во тинејџерските денови и да станат малигни со ближењето на 40 тата година од животот.

Болести на стомак

Кога порасна популарноста на храна без глутен, така луѓето станаа свесни дека нетолеранцијата на глутен може да биде опасна. Оваа болест е наследна, но само затоа што имате генетски предиспозиции не значи дека ќе заболите. Тоа е само причина за повремено да се теститрате.

Повишен холестерол

За жал, луѓето стануваат свесни за ова откако некој ќе добие инфаркт на млади години. Луѓето кои имаат генетски предиспозиции за хиперхолестеролемија имаат високо ниво на лош холестерол, а со тоа имаат и 20 пати поголеми шанси за тоа.

Депресија

Истражувачите мораат уште да учат за генетските корени на менталните болести. Ако некој во семејстото бил депресивен, тоа не значи дека ќе бидете и вие. Но ако повеќето биле депресивни тогаш и на вас ви се големи шансите.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top