Вебкафе

Санта од над 1 трилион тони мраз се отцепи од Антарктикот (видео)


Изгледот на Антарктикот е неповратно изменет, соопштија денес истражувачите од британскиот универзитет Свонси.

Се проценува дека ледениот брег има маса од ијлада милирајди тони, и е еден од најголемите брегови што се одвоил од јужниот пол.

Одвоеното парче има површина од 6.000 квадратни километри, што е околу четири пати поголема површина од онаа на Лондон, или  25 пати поголема површина од Скопје.

Ледениот брег се одвоил од ледениот гребен Ларсен Ц.

Коментари

loading...
Најсвеж македонски забавен портал... и нешто повеќе!


Учество во игри на среќа е дозволено за лица со 18+ години. Играј одговорно!

To Top